BRISEL 01. MARTA 2021.


Sporazum o digitalnom porezu u dosegu nakon američke politike „zaokret“

Ključne vesti o poreskoj politici ove nedelje dolaze iz Vašingtona. Nova američka sekretarka trezora dr. Janet Yellen potvrdila je da je administracija predsednika Bajdena spremna da odustane od zahteva "sigurne luke", ključne prepreke međunarodnom sporazumu o prvom stupcu koji se odnosi na oporezivanje digitalne ekonomije. Na sastanku G20 u petak, sekretar Yellen rekla je da se SAD više ne zalažu za sprovođenje sigurne luke i da će se snažno angažovati na rešavanju oba stuba projekta OECD-a, poreskih izazova digitalizacije i snažnog globalnog minimalnog poreza, rekao je američki zvaničnik, citirano za Financial Times. Pismo sekretara Yellen ministrima G20 takođe se fokusiralo na apelovanje na zemlje da nastave da preduzimaju značajne mere fiskalne i finansijske politike: "Ako je ikada bilo vremena za uvećanje, ovo je trenutak. Moramo biti sigurni da će koristi od međunarodne trgovine i investicija ostvaruju naši radnici i potrošači. Zajedno će naši napori biti veći od zbira naših individualnih odgovora. Zajedno možemo da izgradimo bolji, snažniji, ravnomerniji globalni oporavak. ", rekla je Yellen.

Generalni sekretar OECD-a Angel Gurria predstavio je izveštaj ministrima finansija i guvernerima Centralne banke G20, pružajući pregled aktivnosti i dostignuća u međunarodnoj poreskoj agendi OECD-a, kako je naložila G20. U optimističnoj poruci zvaničnicima G20, generalni sekretar je rekao: "Danas su ispunjeni svi uslovi za pronalaženje rešenja zasnovanog na konsenzusu do julskog sastanka ministara finansija G20. Prvo, imamo solidnu tehničku osnovu sa nacrtima prvog i drugog stuba, koje ste pozdravili u oktobru. Javni komentari su od tada tražili pojednostavljenja koja se mogu unaprediti do jula kako bi oba stuba bila u potpunosti primenjiva. Drugo, politički uslovi za dogovor u julu prisutni su sa vrlo jakim i pozitivnim porukama nove američke administracije. Ovaj konstruktivan stav za „ponovno pokretanje pregovora“ odražava snažne signale ministarskog okruglog stola na prvom javnom sastanku G20 / OECD Inkluzivnog okvira u januaru - „hajde da to završimo!“ Postizanje rešenja od sada do julskog sastanka postići će se samo uz vaše snažno vođstvo i nedvosmislenu političku podršku i umešanost “.

Ova kretanja pozdravili su EU i ministri finansija G20, koji su izrazili nedvosmislenu podršku reformi, posebno dogovor o reformi dvostepenih međunarodnih poreskih pravila do jula 2021. U tu svrhu, Poreski simpozijum na visokom nivou, a u Veneciji će u julu biti održana Konferencija o klimi kako bi se rešila ova i druga pitanja, poput jednakog pristupa vakcinama za sve zemlje i tranzicije ka održivijem i pravednijem svetu posle Kovida.

Ministri EU odobravaju javno izveštavanje po državama (CbCR - Country by Country)

Na najnovijem sastanku ministara industrije i unutrašnjeg tržišta u Savetu za konkurentnost videlo se da je jasna većina zemalja EU podržala najnoviji predlog direktive o javnom izveštavanju od zemlje do zemlje (CbCR), kojom se želi dodati dodatna transparentnost u poreskim poslovima multinacionalnih kompanija, koje posluju na jedinstvenom tržištu. Savet je pozvao predsedništvo Saveta da započne pregovore sa Evropskim parlamentom o usvajanju ove direktive. U ime predsedavanja EU, portugalski ministar je izjavio: "Poreska transparentnost je osnovni princip u svakom demokratskom društvu. Omogućava kreatorima politike da donose utemeljene odluke i osigurava da svi ekonomski akteri doprinose na fer i ravnopravan način ekonomiji raznim zemljama u kojima posluju. Današnja rasprava otvorila je put predloženoj direktivi da krene napred kao prioritet. ", rekao je g. Pedro Siza Vieira, portugalski državni ministar za ekonomiju i digitalnu tranziciju.

Ova kretanja na nivou EU poklapaju se sa preporukama UN-a za međunarodnu finansijsku odgovornost, transparentnost i integritet o tome kako ojačati globalnu borbu protiv nezakonitih finansijskih tokova i izbegavanja poreza, uz ključnu preporuku vladama da uvedu javni CbCR.

Komenterišući, pregovarač parlamenta EU o javnom CbCR-u, evropska poslanica Evelin Regner rekla je: „Spremni smo da započnemo pregovore sa ministrima EU kako bismo ostvarili ovo ključno sredstvo u borbi protiv utaje poreza i izbegavanja poreza. Naš cilj je javno izveštavanje po zemljama koje osigurava značajnu finansijsku transparentnost. Stoga želimo da kompanije otkrivaju informacije u svim zemljama u kojima posluju, kako u EU, tako i u trećim zemljama. Da bismo javno izveštavanje po zemljama pretvorili u oštro oružje protiv poreskih krivičnih dela, želimo da obavežemo multinacionalne kompanije da otkriju broj svih zaposlenih na neodređeno vreme, osnovna sredstva i kapital, neto promet, svu dobit i gubitak, kao i subvencije koje dobijaju od vlade. Dok vlade pomažu kompanijama javnim novcem da se izbore sa uticajem pandemije Covid-19, poreski obveznici imaju više nego ikad pravo da znaju koje velike multinacionalne kompanije igraju pošteno, a koje ne. “

Takozvane „trijaloške“ pregovore, započete u julu 2017. godine, blokirale su u Savetu države članice koje se protive javnom CbCR-u. Oktobra 2019. Parlament je usvojio rezoluciju kojom se zemlje članice pozivaju da zaključe prvo čitanje o javnom CbCR-u i uđu u međuinstitucionalne pregovore sa Parlamentom. Sa napretkom koji je predsedavanje Portugalije osiguralo, Savet će sada započeti pregovore sa parlamentom EU.

OECD poziva zemlje da se fokusiraju na profesionalce koji omogućavaju poreske zločine

Najnoviji izveštaj OECD-a pod nazivom „Završetak igre školjki: Suzbijanje profesionalaca koji omogućuju poreske utaje“ poziva vlade da ciljaju profesionalce koje omogućuju poreske zločine i druge zločine koji se sprovode kroz složene pravne i poreske strukture. Izveštaj napominje da iako velika većina posrednika kao što su poreski savetnici, advokati, javni beležnici i finansijske institucije doprinose da složeni poreski i pravni sistemi funkcionišu, mala manjina profesionalnih radnika i dalje igra ključnu ulogu u prevari vlada i pomaže klijentima da izbegnu svoje poreske obaveze. Sredstva za to i dalje su usredsređena na netransparentne strukture i šeme kojima se želi sakriti identitet pojedinaca koji stoje iza aktivnosti.

Ključni elementi izveštaja pozivaju države da razviju strategije koje će:

• osigurati da istražitelji poreskog kriminala budu osposobljeni da identifikuju vrste profesionalaca, koji rade u njihovoj nadležnosti i da razumeju rizike koje predstavljaju način na koji oni smišljaju, plasiraju na tržište, primenjuju i prikrivaju poreske i finansijske zločine;

• osigurati da zakon pruža istražiteljima i tužiocima dovoljno ovlašćenja da identifikuju, procesuiraju i sankcionišu profesionalne osobe koje omogućavaju odvraćanje i kažnjavanje;

• primenjuju multidisciplinarne strategije sprečavanja i ometanja, naročito kroz angažovanje nadzornih, industrijskih i profesionalnih tela, kako bi se sprečilo nasilno ponašanje, podstaklo rano otkrivanje i zauzeo snažan pristup izvršenju;

• osigurati da nadležni organi proaktivno maksimizuju dostupnost informacija, obaveštajnih i istražnih ovlašćenja koje imaju druge domaće i međunarodne agencije za borbu protiv sofisticiranih profesionalnih omogućavača koji posluju preko granica;

• imenovati vodeću osobu i agenciju u jurisdikciji odgovornu za nadgledanje sprovođenja strategije profesionalnih „osposobljavača“, preduzeti pregled njene efikasnosti tokom vremena i po potrebi osmisliti dalje promene.

Izveštaj OECD-a razmatraće se na OECD-ovom globalnom forumu za borbu protiv korupcije i integriteta 24. marta otvoren za zainteresovane strane i širu javnost.

Poreski razgovori OECD-a 04.marta 2021.

Najnovije izdanje OECD-a o poreskim razgovorima biće održano u četvrtak 4. marta 2021. Očekuje se da će službenici OECD-ovog Centra za poresku politiku i administraciju dostaviti novosti o trenutnom stanju u vezi sa poreskim izazovima digitalizacije ekonomije.

Presuda Evropskog suda u C-403/19 Societe Generale (Dvostruko oporezivanje dividendi)

Sud pravde doneo je presudu u vezi sa ukidanjem dvostrukog pravnog oporezivanja dividendi u slučaju C-403/19 Societe Generale SA. Slučaj se odnosio na zahtev za prethodnu odluku Conseil d'Etat (Francuska) u vezi sa slučajem Societe Generale SA protiv Ministre de l’Action et des Comptes publics. Pitanje Conseil d'Etat odnosilo se na tumačenje člana 63. UFEU-a i na to da li bi kompenzacija za dvostruko oporezivanje dividendi koju je kompanija koja je rezident u drugoj državi članici platila kompaniji koja je obveznik poreza na dobit u državi članici prebivališta mogla stvoriti štetu stranim kompanijama, na osnovu vršenja ovlašćenja te države članice da zadrže porez.

Sud pravde, podsećajući na svoju ustaljenu sudsku praksu u slučaju Kerkhaert-Morres i Gilly, presudio je da član 63. Ugovora ne sprečava primenu kreditne metode predviđene ugovorom o dvostrukom oporezivanju. Nedostatak na koji se kompanija žalila rezultat je razlike u poreskoj osnovici koja se primenjuje u državi izvora radi poreza po odbitku i poreske osnovice u državi prebivališta radi poreza na dobit preduzeća. Prema ustaljenoj sudskoj praksi, naveo je ESP ( evropski sud pravde), takvo izračunavanje osnovice za porez (u vezi sa akcionarom koji prima dividende) nije u suprotnosti sa slobodnim kretanjem kapitala. Različit tretman koji se javlja kao rezultat paralelnog vršenja poreskih ovlašćenja od različitih država članica, u meri u kojoj nije diskriminatoran, ne predstavlja ograničenje slobodnog kretanja kapitala zaštićenog Ugovorom.

Pozivajući se na ustaljenu sudsku praksu (stav 46. Gillly - stav 39 presude), ESP je ponovio da je „cilj sporazuma o dvostrukom oporezivanju sprečiti oporezivanje istog dohotka (dva puta) - u svakoj od dve države. Ne sme se osigurati da porez kojem obveznik podleže u jednoj državi ne bude veći od poreza kojem bi podlegao u drugoj “, zaključuje ESP.

TOP